Se hur Sofia Henriksson lagar moussaka i Philips Airfryer
Moussaka i Airfryer
Så här lagar du Sofia Henrikssons underbara och goda moussaka i Philips Airfryer. För detta recept behöver du ha bakformen för din Airfryer. Se nedan hur du hittar rätt bakform för din Airfryer-modell.
Portioner4-6,Tillagningstid45 minuter
Sofia Henriksson
Airfryer
Ingredienser
500 g nötfärs
1 gullök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
390 g krossade tomater
2 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
1 msk paprikapulver
1 msk oxfond (koncentrerad)
1 nypa strösocker
Salt
Svartpeppar
50 g smör
2-3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl Västerbottensost
1 äggula
2 st aubergine
Färsk basilka
Så här gör du:
1. Skiva auberginen, lägg upp på hushållspapper. Salta över skivorna på båda sidorna och ställ åt sidan 20 minuter.
2. För köttfärsåsen: Hacka lök och vitlök. Stek i olja och tillsätt tomatpure och kryddor. Tillsätt köttfärsen och bryn tills all vätska avdunstat. Häll på oxfond, krossade tomater och en nypa socker. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka medans du gör ostsåsen.
3. För ostsåsen: Smält 50 g smör i en kastrull. Tillsätt 2-3 msk mjöl under omrörning. Häll sedan ner 5 dl mjölk, lite i taget och vispa tills det blir tjockt. Ta bort från värmen och lägg ner 2 dl Västerbottenost och rör tills det smält. Tillsätt 1 äggula och rör om.
4. Torka av auberginen och rosta i airfryer 2 min på 200 c
5. Bygg ihop moussakan i en bakform. Köttfärsås, ostsås och aubergineskivor i lager. Toppa till slut med Västerbottensost. Ställ in i Airfyrern på 180 grader 30-35 minuter.
6. Ta ut, låt svalna något och toppa med basilika och svartpeppar.